Tapettrender 2016

Som bekant förändras inredningsmodet hela tiden, och ett ställa i hemmet där detta märks mycket tydligt är väggarna. Det räcker med att kasta en blick på 1970-talets orangebruna, storblommiga tapeter, eller 1980-talets strukturerade tapeter för att inse att mycket har förändrats de senaste årtiondena. Också inom kortare tidsramar än så kan man märka skillnader i trender, och inför 2016 kommer en hel rad nya tapettrender att hålla koll på.

En trend som flera trendspanare håller med om är att det storblommiga och gammalmodiga kommer tillbaka – dock inte i form av de orangebruna blommorna nämnda ovan, utan snarare i form av stora blommor i pastellfärger eller klara färger, som påminner om tapeterna på ett franskt 1700-talsslott eller en svensk 1800-talsherrgård. Det finns dock inget som säger att man måste matcha resten av inredningen med dessa tidsperioder – vill man få till det perfekta, trendiga hemmet 2016 ska man gärna kombinera dessa storblommiga tapeter med moderna och stilrena möbler.

En annan trend under 2016 är tapeter som imiterar ett annat material, till exempel tapeter som ser ut som marmor eller som kakelplattor. Materialimitationer i sig är egentligen inte en ny trend, men under de senaste åren har materialen som imiterats framförallt varit grova och rustika, till exempel trä och sten. Förändringen består således i den typ av material som avbildas, som nu tillåts vara lite mjukare och mer exklusiva i känslan.Artichoke_wallpaper_Morris_and_Co_J_H_Dearle

Om man vågar kan man också välja en småmönstrad tapet under 2016, och vara helt rätt i tiden. Förutom småmönstrade tapeter är också olika geografiska mönster trendiga, och då särskilt de som inspirerats av 1920-talets Art déco-stil. Ett typiskt inslag i dessa tapeter är metalliska effekter, och metall, särskilt brons, kommer sannolikt inte bara att synas på våra väggar under 2016, utan även i vaser, ljusstakar och andra dekorativa föremål.

Man behöver inte heller vara rädd för att välja en mörk och lite murrig tapet under 2016. Medan ”ljust och fräscht” länge har dominerat svenska hem, börjar nu allt fler våga släppa taget om det vita, och istället välja mörkgråa eller svartbruna nyanser. Framförallt svenskar i åldersgruppen 18-34 år kan tänka sig att måla sina väggar mörka vid en framtida renovering.

Om ingen av dessa trender föll dig i smaken kan du enkelt skapa en helt personlig fototapet från ett eget fotografi på Photowall.se. Där hittar du också en mängd andra tapeter att inspireras av.

Taggar: