Inredningsdesign 2015

Abstract colorful background. Spectrum wave.

Abstract colorful background. Spectrum wave.

Orange är det nya svarta enligt ELLE: s trendanalys våren 2015. Här handlar det om alla nyanser av orange. Orange är som en vitamininjektion i våra hem. Nu är orange inne oavsett det handlar om terrakotta eller neon. Uppenbarligen finner man inspiration från modevisningarnas catwalks där även senapsgult har setts hos ledande modehus.

 

Blommor och blad
Inredningsdesigners har ofta naturen som den enskilt viktigaste inspirationskällan. Vad kan annars kan mäta sig med alla de former, färger och material som vi finner i naturen. Trenden fortsätter år 2015 då vi även ser naturen avbildas som skör och ömtålig, inte enbart med stiliserade grönskande motiv.

Något som växer är trenden att odla, antingen det handlar om stadsodling och gerillaodling.

Alla kan odla! Med en kruka, jord och frö är det fullt möjligt att odla sallat och kryddväxter på en fönsterbräda. Den stadsbo som är lycklig innehavare av en balkong, i ett relativt vindskyddat söderläge, kan även odla annat som tomat, paprika eller chili. Det finns även de som lyckats skörda äpplen på miniträd på en balkong. Den som har en större balkong kan odla krusbär på stam eller varför inte ha en rabarberplanta i ett hörn. Krukväxterna får ta allt större plats i våra hem.

 

Street art
Samtidigt som naturen gör sig påmind gör sig Street art gällande som trend alltmer under 2015. Möbeljätten IKEA har i sin nya konstkollektion som lanseras i april 2015 bett tolv konstnärer med rötter i gatukonsten att skapa motiv för Ikea. Något som säkerligen kommer igen även hos andra som säljer posters med mera som används i inredningssammanhang.

Abstract background with bright splashes.

Abstract background with bright splashes.

 

Leva & bo
Expressens inredningsmagasin Leva & bo rapporterar om att våren vi i våren 2015: s inredningstrender fortfarande finner populära pasteller på inredningsprylar. Grått är en stor färg. Till det kommer ljusa träslag, vit marmor och lampor i origamistil. Koppar och mässing är stort fortfarande. Även hos Leva & bo slår man ett slag för grått, grafiskt och orange. Även grönt och botaniska mönster återkommer här.

 

Inredningstrenden för 2015 tycks vara fullständigt klar. Inred med den pigga färgen orange. Gärna i form av utbytbara accessoarer och textilier, om ni inte redan är lyckliga innehavare av rum tapetserade med terrakottainspirerade tapeter, som gärna får kvar ett varv till…

Taggar: