Kläddesign – våren 2015

Fashion hand drawn illustration. Vector sketch. Long dress.

Fashion hand drawn illustration. Vector sketch. Long dress.

Den som önskar hålla sig à jour med trendfärger för kommande säsonger kan köpa en trendrapport från trendsättaren själv Pantone LLC, ett helägt dotterbolag till X-rite, och en världsberömd auktoritet på färg. Man är även en leverantör av färgsystem och ledande teknik för urval och korrekt kommunikation med färg till en mängd olika branscher.

 

Pantones färgmode rapport våren 2015
Vårens signatur färg är aprikos enligt trendsättaren Dennis Basso, Pantone. Inspirationen kommer från 60-talets mode för kvinnor. Han motiverar valet av aprikos med att den kommer från den varma paletten, en slags nyans av nakenhet. Det klädesplagg en kvinna bara måste ha våren 2015 är en axelbandslös fotsid klänning i silke med handbroderade blommor på en avokado-/grågrön botten. Färgerna i modepaletten är mjuka gråtoner, aprikos som i nakenhet och softad puderrosa. För herrarna handlar det om mer okonstlade och mer mättade kulörer.

women face

women face

 

Förmiddag med Helene
Enligt radioprogrammet Förmiddag med Helene som sänds på Sveriges Radio kännetecknas 2015 års vårmode för män ska ha ett visst mått av sportiga influenser. De ska till viss del vara uppklädda med ett sken av avslappnad elegans. Här får vi också reda på att matchning av denim med denim trendar. Förmiddag med Helena meddelar att det är inne med mycket mönster, fast även sobert enfärgat. Som accentfärger till ljusgrått nämner de bränd orange och bränd gul, något som tycks vara starkare nyanser än de i Pantones palette för våren 2015.

För damer kommer scarfen i håret starkt liksom att bära hatt. Ytterligare ett starkt kort för kvinnor är den vadlånga byxan rak eller utsvängd som det passar.

 

Vår och sommar 2015 enligt Damernas Värld
Modemagasinet Damernas Värld rapporterar bland annat följande om modet från Stockholms modevecka. Hunkydorys’ kollektion inleds med en ljusblå nyans som tycks vara tongivande. Kollektionen innehåller även vita och beige nyanser tillsammans med militärgrönt. Material som mocka kompletteras av skira spetsar och skimrande siden.

Cornelia Webb har arbetat under inspiration från undervattensvärlden. Så kollektionen genomsyras av havets blå nyanser, solens gyllene strålar och pärlors skimmer.

Filippa K’s stilrena vårkollektion är elegant sval. Färgskalan i hennes kollektion bygger på en naturlig beige färgskala. Kollektionen innehåller även inslag av citrongult, smaragdgrönt och mörkblå.

 

Färgerna i den trendriktiga paletten tycks ha tolkats på ett mångsidigt sätt våren 2015.

Taggar: