Mattrender 2015

En form av design är den tanke och omsorg som kockar lägger på maten de serverar. Där ska inte bara smak (det vill säga funktion) stämma, utan också form, hur maten ser ut på tallriken. Och precis som i all annan form av design går det mode och trender i mat. År 2015 har många av de trenderna satts av den unga generationen, de som idag är mellan 18 och 30 år gamla.food-712665_960_720

En stor trend som kom under 2015, och som många i matvärlden tror kommer växa sig starkare, är att man äter mindre kött och mer växtbaserad mat. Ett nytt begrepp som dykt upp i samband med detta är veggievore, som inte nödvändigtvis betyder att man är vegetarian eller vegan, utan att man sätter grönsakerna i första rummet. Förenat med denna trend är också en medvetenhet om miljön och om böndernas situation, både i Sverige och i andra länder. Allt fler har därför under 2015 börjat äta lokalproducerad, närodlad och ekologisk mat.

Också kopplad till ovanstående trend är trenden att gå från massproducerat till det unika och småskaliga. Under 2015 har fokus skiftat till bättre råvaror, kvalitet och personlig service. Ett exempel på det är att allt fler dricker öl från mikrobryggerier. Matkulturen håller med andra ord på att förändras till att vara mer inriktad på livsnjutning och närvaro. Ett bra komplement till det är att lägga sig i ett varmt bad och träna mindfulness i en kvart. Om du inte har ett badkar hittar du ett brett utbud av badkar på Swedmart.se.

En annan förändring som har skett är att människor i den yngre generationen äter allt mer snacks, och bara ett mål varm mat om dagen. Undersökningar har visat att 35 procent av den kost som människor mellan 18 och 30 år äter består av snacks. Kanske beror det på en förändrad dygnsrytm, som har lett till förändrade kostvanor. Det har också lett till en rad nya ord som beskriver olika typer av kombinerade måltider, i stil med brunch: linner (lunch och middag kombinerad), brinner (frukost serverad vid middagstid), slunch (kombination av supper och lunch) och fourth meal (som äts på natten). Dessa kombinerade måltider kan med stor sannolikhet bli fler under 2016.